Statement Twente, Verenigt!: Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst
Wij nemen u 10 jaar terug in de tijd naar het seizoen 2009-2010; het jaar dat FC Twente kampioen van Nederland werd maar ook het jaar waarin de DSB bank failliet ging en waar AZ voor de moeilijke opgave stond om het hoofd boven water te houden. Terug naar de dag van vandaag, of liever gezegd naar de nieuwjaarsreceptie van FC Twente begin dit jaar. Een receptie waar onze technisch directeur uitblonk door afwezigheid, maar ook een receptie waar de woorden gesproken werden dat FC Twente een opleiding van het niveau AZ wil realiseren. Een mooi compliment naar de club uit Alkmaar: de jeugd had daar inderdaad de toekomst en dat in een verzorgingsgebied dichtbij de Amsterdamse Toekomst. Het klonk velen als muziek in de oren, want dit stond ook in het beleidsplan 2020 (gewoon doen, gewoon doen).
Met deze woorden in het achterhoofd kreeg de in oktober getekende intentieverklaring ook het perspectief dat FC Twente ambitie heeft en ook wil investeren in de jeugdopleiding; dit was immers hetgeen AZ ook deed. Men ging fors investeren in de jeugd en bood de jeugd perspectief. Dat laatste is voor de jeugd van FC Twente ook belangrijk: de onder 19 werd kampioen en is een lichting met veel talent.
Laten we de talenten vooral koesteren en een perspectief bieden, dan zien we hen later debuteren in het rode shirt van FC Twente, en niet in het rode shirt van AZ (Reijnders) of van PEC Zwolle (Bajselmani, Koorman en Huiberts). In dit kader hebben we onze blik geworpen op de jeugdtalenten die de laatste 10 jaar allemaal een kans in het betaalde voetbal gekregen hebben (bron; transfermarkt.de). We komen dan tot de conclusie dat rond de 60 spelers hun debuut hebben mogen maken en dat dit ook nog eens een aardig bedrag opgeleverd heeft van rond EUR 33 miljoen voor FC Twente en rond EUR 3 miljoen voor Heracles (exclusief opleidingsvergoedingen). Hier staat wel tegenover dat de jeugdopleiding in die jaren ook aanzienlijk meer kostte dan dat deze momenteel aan kosten meebrengt. De crisis bij FC Twente heeft een aanzienlijke roofbouw op de toenmalige jeugdopleiding gepleegd, er moest flink gesaneerd worden. Opvallend is dat de toenmalig technisch manager (Ted van Leeuwen) hier nadrukkelijk bij betrokken was en nooit overwogen is om de buren uit Almelo meer te laten betalen of om ondersteuning te vragen; iets wat je in tijden van nood best kunt vragen aan een goede buur.
Deze goede buur bleek echter meer een verre vriend, want vanuit Zeist meende de voormalig voorzitter dat in Almelo niemand een traan zou laten als FC Twente zou degraderen! Dit werd door een toenmalige Vitesse speler, oud jeugdspeler van FC Twente en zoon van een huidig bestuurslid van Heracles nog eens hard bevestigd. De familie Bruns was niet echt dankbaar voor de genoten opleiding en toonde zich ook niet echt een goede buur. Noaberschap kwam in die periode alleen uit de steden Hengelo en Enschede; daar waar men in Hengelo in het gebouw rondom het trainingscomplex ging investeren, behoedde de gemeente Enschede de plaatselijke trots voor een vierde keer voor een faillissement. U begrijpt dat onder de supporters van FC Twente er weinig gevoel voor een gelijkwaardig project voor de duur van 10 jaar is. Voor een samenwerking is vertrouwen en elkaar steunen een belangrijke basis; vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Veel supporters zijn het niet vergeten dat ook vanuit Almelo geschreeuwd werd dat FC Twente de ECV boete ook aan hun moest betalen. Zelfs na de oproep van de heer Velderman aan de clubs om dit te laten vallen, kwam geen gehoor of steun vanuit Almelo.
[google]
Er wordt gesproken over samenwerking op basis van gelijkwaardigheid, echter is het startpunt bij voorbaat al niet op basis van gelijkwaardigheid. Er staat een door FC Twente gerunde jeugdopleiding met een door FC Twente gekozen trainingsstaf en faciliteiten. Om ook vanuit FC Twente een goede herstart met de jeugdopleiding te kunnen maken, hechten wij er veel waarde aan dat eerst op het technisch beleid een stevige basis komt die de belangen van FC Twente goed kan borgen.
Er is veel kritiek vanuit de achterban over het functioneren van de technisch directeur en het is maar de vraag of deze functionaris de kartrekker voor FC Twente kan worden. De kritiek op de huidige technisch directeur is veelzijdig: zo weigert hij om het clubkostuum te dragen. Dit lijkt een klein punt maar bedenk wel dat een directielid een voorbeeldfunctie heeft en de waarden van de club hoort uit te dragen, waaronder de waardering van de club aan kledingsponsor. Ook is er kritiek over zijn leiderschap: het incident rondom 2 clubiconen had hij moeten voorkomen door door een duidelijke stelling te nemen en door zijn technische staf te beschermen en zelf de supporters te woord te staan. Nu bleef de situatie rondom Brama etteren en kwam de climax bij het trainingscomplex, waar hij zelf wederom ontbrak. Dat laatste komt overigens veelvuldig voor, de technische directeur laat zich niet of nauwelijks zien bij officiële gelegenheden waar de belangrijkste stakeholders zijn, of bij de jeugdteams. Het is dan ook ironisch dat deze technische directeur de samenwerking met Heracles vorm heeft gegeven. Daarbij presteert hij het wederom om tijdens de presentatie aan de achterban niet aanwezig te zijn maar dit overlaat aan zijn collega directieleden en iemand die de club moet verlaten. Dit is een cultuuraspect waar we ook zeker aandacht voor vragen. Toon respect voor de club (kostuum), je collega’s en de achterban van de club en speel geen verstoppertje als je lastige vragen kunt verwachten.
Ons advies aan het bestuur, de Raad van Commissarissen en de stichting is om snel het nieuwe beleidsplan te implementeren en door te vertalen naar het technisch beleid. Op basis daarvan kan een profiel voor een technisch directeur opgesteld worden die eerst in Hengelo de boel weer op de rails zet, voordat we gaan nadenken over een samenwerking die veel emoties bij de achterban oproept en die naar onze mening niet voldoet aan het basisprincipe van gelijkwaardigheid. Een jeugdopleiding is de levensader van een gezonde voetbalclub. Laat FC Twente zelf die gezonde club worden, waar de trouwe achterban trots op is!
Noot: Twente, verenigt!, is in deze geen orgaan die kan beslissen; dit ligt bij de RvC en de Stichting. Wel hebben wij het geluid van de achterban nu aan het papier toevertrouwd.
- Wed bij Jacks en krijg een bonus van 50 euro. Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.
Place comments
0 Comments
You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.
Show all comments