FC Twente Nieuws

Onderzoeksraad: KNVB moet clubs actiever wijzen op veiligheid stadions

Onderzoeksraad: KNVB moet clubs actiever wijzen op veiligheid stadions

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) moet de KNVB clubs actiever wijzen op de veiligheid in de Nederlandse stadions. Clubs zouden vaker veiligheidschecks moeten doen van de constructies van hun stadions. Dit naar aanleiding van de incidenten bij het AFAS Stadion van AZ Alkmaar en het Goffertstadion van NEC Nijmegen.

In augustus 2019 stortte het dak van het AFAS Stadion in Alkmaar gedeeltelijk in. Een groot gedeelte van het dak bezweek onder de wind. Gelukkig vielen er geen slachtoffers. Eind 2020 adviseerde het OVV, onder andere naar aanleiding van dit incident, een periodieke keuring voor grote openbare gebouwen als voetbalstadions.

Vorig jaar ging het zelfs bij een eredivisiewedstrijd mis: een deel van de tribune van het Goffertstadion stortte in. Ook hier vielen gelukkig geen slachtoffers. Dit incident onderstreept het belang van de controles, die het OVV graag verplicht wil maken. Het duurt echter even voordat die wetgeving er is, waardoor de KNVB volgens het OVV 'een belangrijke rol speelt om de constructieve veiligheid van stadions te waarborgen en voetbalclubs actief te vragen de veiligheid van de stadions periodiek te controleren.'

De KNVB is hier echter verbaasd over. "Deze verantwoordelijkheid ligt bij de overheid. De onderzoeksraad geeft aan dat overheden tekortschieten en dan is het niet aan een private voetbalbond om dat op te lossen." De politiek zou volgens de KNVB met een systeem moeten komen voor het voorkomen van stadionrampen. "Dit moet gebeuren door een onafhankelijk orgaan. Wij achten het als zeer onverantwoord om de verantwoordelijkheid hiervoor neer te leggen bij een voetbalbond die de expertise niet in huis heeft."

Ook FC Twente heeft in het verleden natuurlijk te maken gehad met een stadionramp. In 2011 stortte bij de uitbreiding van De Grolsch Veste het dak in, wat twee mensen het leven kostte. Het dak van het stadion stortte in omdat er essentiële onderdelen ontbraken. Deze gevaarlijke situatie werd door niemand herkend.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments