FC Twente Nieuws

Hoe Epy Drost met veel bombarie Heracles verliet voor rivaal FC Twente

Hoe Epy Drost met veel bombarie Heracles verliet voor rivaal FC Twente

Epy Drost is één van de spelers die ooit de overstap hebben gemaakt van Heracles Almelo naar rivaal FC Twente. In 1962 debuteerde hij in het shirt van het inmiddels verdwenen FC Wageningen dat uitkwam op het tweede niveau. Hier was hij spits en scoorde 41 doelpunten in 80 wedstrijden en dat leverde flink wat interesse op.

Ajax en PSV hadden de jeugdinternational op de radar, maar hikten aan tegen de vraagprijs. Heracles had net enkele spelers verkocht en besloot wel de gewenste 60.000 gulden op tafel te leggen. Een gelukkig huwelijk werd het echter niet.

Drost had een moeizame relatie met trainer Jan de Bouter die hem inzette als rechtsbuiten. Dit tegen de wil in van Drost die in de spits wilde spelen. Als rechtsbuiten moest hij concurreren met een andere nieuwkomer Flip Stapper.

"Epy en ik wisselden elkaar een beetje af aan de rechterkant. Maar op die positie hoorde hij niet thuis", zo vertelt Stapper in gesprek met Bert Schabbink van RTV Oost. "Ik vond mezelf technisch wat beter. Epy kwam niet uit de verf. Later in het seizoen verhuisde hij naar het middenveld."

In dezelfde tijd zit Drost in militaire dienst waar hij onderdeel werd van het militaire elftal dat onder leiding stond van Jan Zwartkruis. Die gebruikte Drost als verdediger, dit tot woede van Heracles. "Ik vond Epy te onstuimig als aanvaller", zo liet Zwartkruis in een eerder interview weten. "Hij knalde voortdurend van een meter of veertig. Of die schoten ging hoog over óf de keeper kon ze makkelijk vangen. Bij hem hielden de combinaties op."

Drost kreeg steeds minder zin om uit te komen voor zijn werkgever Heracles. Hij speelde liever bij het militaire elftal dan voor Heracles. "De kleedkamers waren vies, het was er een verschrikkelijke puinhoop. Door de slechte sfeer kreeg ik steeds minder zin om te trainen. Ik was liever bij het militaire elftal, daar ging alles uitstekend. Bij Heracles was het ontzettend rommelig en we versleten in dat ene seizoen drie trainers", zo vertelde Drost ooit in Sportsterren.

Drost besloot het hard te spelen en liet Heracles weten dat hij wilde vertrekken. Hij dreigde zelfs te stoppen met voetballen als er geen transfer zou komen. Toen aartsrivaal FC Twente interesse toonde wilde Heracles hier niets van weten, maar enkele minuten voor het sluiten van de transferwindow koos Heracles eieren voor haar geld. FC Twente betaalde 40.000 gulden en betrok ook Hans Roordink in de transfer.

Het werd een overstap waar Drost geen minuut spijt van heeft gehad. Hij werd één van de sterkhouders van FC Twente en ontpopte zich tot publiekslieveling en uiteindelijk mister FC Twente. Zijn gezicht is verwerkt in de stoeltjes van de Grolsch Veste en bij de ingang van de Veste staat een beeld van de negenvoudig Oranje-international.

Helaas kwam de clublegende op een veel te jonge leeftijd te overlijden. Op 27 mei 1995 zakte hij tijdens een wedstrijd met oud-internationals tegen amateurclub Transvalia in elkaar. Hij overleed enkele uren daarna op 49-jarige leeftijd in het ziekenhuis.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments