Zo'n vijf jaar geleden ging het niet lekker met het Nederlandse voetbal. Oranje wist zich niet te kwalificeren voor het EK in Frankrijk en het WK in Rusland en Ajax en PSV werden beiden al in de voorrondes van de Europa League uitgeschakeld. Eredivisie CV kwam met een crisisplan om het internationale succes in de toekomst te vergroten. Een van de dingen die hoog op de agenda stond was het aanpakken van kunstgras.
Er voetbalden destijds aardig wat eredivisieclubs op kunstgras. Om overstap naar echt gras aan te moedigen, werd er een fonds opgericht. Nederlandse clubs die meespeelden in de Europese competities moesten vanaf het seizoen 2019-2020 vijf procent van hun UEFA-premies in dit fonds gaan storten, naast 3,75 procent van de knock-outbonussen. Dit geld zou dan verdeeld worden over clubs met een goed grasveld. Tijdens de coronacrisis stopten de clubs die Europees voetbal hadden bereikt zelfs nog vijf procent van de Europese verdiensten in deze 'graspot', naast een extra solidariteitsbijdrage. Het fonds zou drie seizoenen lang blijven bestaan, maar is inmiddels verlengd tot en met het seizoen 2024-2025.
Er wordt per jaar maximaal 3,5 miljoen euro verdeeld uit dit fonds verdeeld over eredivisieclubs naar de kwaliteit van hun grasveld. Als er een bedrag van boven de 3,5 miljoen euro in de pot zit, wordt het resterende bedrag verdeeld op basis van de televisiegeldenranglijst.
De regeling heeft tot nu toe drie seizoenen gegolden. Tijdens deze drie seizoenen is Ajax veruit het meeste geld kwijt, meldt Voetbal International. Zij stopten al 10,2 miljoen euro in het fonds. De volgende op de lijst is PSV met 1,9 miljoen euro. AZ Alkmaar stortte 1,6 miljoen euro, Feyenoord 1,5 miljoen euro en Vitesse drie ton.
FC Twente is dankzij de uitstekende grasmat in De Grolsch Veste een van de grootste profiteurs van de eredivisie. De grootste is FC Utrecht met 1,48 miljoen euro, gevolgd door FC Groningen (1,44 miljoen euro), sc Heerenveen (1,39 miljoen euro) en Willem II (1,36 miljoen euro). De vijfde op de lijst is FC Twente met een bedrag van 1,35 miljoen euro. Dankzij de goede prestaties van Nederlandse clubs in de Europese competities heeft FC Twente dus 1,35 miljoen euro verdient.