FC Twente heeft alleen dit seizoen al 20 stadionverboden uitgedeeld aan supporters die zich volgens de club zouden hebben misdragen. Redenen zijn afsteken van vuurwerk, geweldpleging, maar ook het gooien van voorwerpen richting het veld. In totaal zijn er nu 60 supporters met een stadionverbod, maar dat betekent niet dat deze supporters niet meer in het stadion komen.
Als de club een supporter een stadionverbod oplegt, dan wordt zijn seizoenkaart geblokkeerd. Daarnaast volgt er ook standaard een boete. Vervolgens is het niet aan de politie, maar aan de club zelf om de desbetreffende supporter te weren uit het stadion. Dit lukt niet altijd, zo vertelt een Twente-supporter in gesprek met Tubantia-journalist Arjan te Bogt. Politiechef Ralf van den Heuvel legt uit hoe het handhaven van een stadionverbod werkt.
"Een stadionverbod is een civielrechtelijk verhaal, daar hebben wij als politie niets mee van doen. De handhaving is niet aan ons, maar aan de club. En je ziet dat ze daar moeite mee hebben. Ik ben ervan overtuigd dat als jij graag wil, dat je met een stadionverbod gewoon binnen komt.”
FC Twente laat in een reactie weten dat de kaarten van de supporters met een stadionverbod worden geblokkeerd en de stewards hier toezicht op houden. Supporters die ondanks een stadionverbod toch plaatsnemen op de tribune lopen echter wel een risico. Als iemand met een stadionverbod wordt herkend, dan kan dat leiden tot hoge boetes van maximaal 2000 euro en zelfs een gevangenisstraf van zes maanden.