Columns

Column: Leegloop

Column: Leegloop

Soms vertrekt ineens het halve elftal en dan spreek je van een leegloop. Bij FC Twente gebeurt het in de leiding. Bijna iedereen die bij de huidige nummer 5 een vinger in de pap heeft, heeft aangegeven te zullen stoppen. Twee directieleden en de hoofdcoach geven het stokje door aan hun opvolger, maar wie zijn dat? Het bestuur oftewel de Raad van Commissarissen staat voor een grote klus. De club is in de running, is op de terugweg naar de vaderlandse top en heeft derhalve een goede directeur nodig en dat geldt ook voor de technische baas en de hoofdtrainer.

De FC wordt geleid door twee zeventigers (Van der Kraan en Streuer) en een gevorderde zestiger (Jans). Zij vertrekken en worden vervangen. Ik zeg: verjongen. En behoorlijk ook.

Arnold Bruggink is de man voor de technische leiding, zo lees en hoor ik overal. Prima, maar de sympathieke oud-speler en inwoner van Enschede is nog onervaren in dat vak. Hij weet alles van voetbal, maar leiding geven heeft hij niet eerder gedaan. Voetballers in- en verkopen ook niet. Een beleid voeren bij een profclub ook niet. Waarom wil ik die speler er wel bij hebben en die andere niet. Waarom wil ik per se die assistent-trainer aan de staf toevoegen? Dat soort keuzes vereist een soort intelligentie. Die heb je of die heb je niet.

Jan Streuer heeft er slag van, dat is gebleken. Bruggink zegt zelf, dat hij aanvankelijk nog samen met Streuer wil optrekken. Anders duikt hij het diepe en gaat hij misschien kopje onder. Dat lijkt me een goeie gedachte. Smeer stroop om Streuers mond en geef hem nog een contract voor een of twee jaar. De FC (en Bruggink) hebben hem nog nodig. Want ook het huidige elftal kan over een paar maanden een leegloop treffen.

De klus om een algemeen directeur te vinden wordt door de RvC uitbesteed. Dat is tricky. Dat is al vaker verkeerd afgelopen. Hebben we hier in de regio niemand die dat kan? Ik denk het wel. Neem een jonge man/vrouw die goed geschoold is en die gevoetbald heeft. Machtig mooie job. Jullie van de RvC hadden er allang een moeten hebben, want jullie weten al meer dan een jaar dat Van der Kraan weg wil. Je had allang een paar kandidaten gescout moeten hebben. Zoals een goede technisch manager al weet welke keeper of spits hij wil als de huidige vertrekt, hadden jullie er allang een directeur op de korrel moeten hebben. Dat hoort bij je taak als bestuurder.

Tenslotte de belangrijkste van allemaal. De hoofdtrainer. Peter Bosz is al genoemd, zag ik. Ik maakte hem van nabij mee bij Heracles en zeg: als hij wil, doe het meteen. Zeer goede kandidaat. Mag wat kosten. Anders zou ik kiezen voor een jonge trainer. De wereld van de topsport is aan het veranderen. Data, nieuwe trainingsmethoden, andere kijk op voetbal en alles wat er tegenwoordig aan vastzit, daar heb je een veel jongere trainer voor nodig. Die trend zie je in Europa bij verschillende clubs. De topsport verandert, het topvoetbal verandert. Daar past niet zomaar een oud-voetballer bij die als vanzelf trainer is geworden. Dat vereist een breder opgeleide voetbalman.

Gijs Eijsink

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments